YETKİLİ OLDUĞUMUZ DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE 2023/2 SAYILI KİK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Yetkili olduğumuz DHMİ Genel Müdürlüğünde, 2023/2 Sayılı KİK toplantısı, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fatih ÇAKMAK başkanlığında gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıya, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fatih ÇAKMAK, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Sayın Çiğdem GÜVENÇ, Genel Başkanımız Mustafa Nurullah ALBAYRAK, Genel Başkan Yardımcılarımız ve Şube Başkanlarımız katıldı.
Sendikamız tarafından hazırlanan, DHMİ Çalışanlarımızın yaşamış olduğu sorun ve taleplerin yer aldığı 57 maddelik gündemle gerçekleştirilen toplantıda, yaklaşık 6 saat boyunca tüm maddeler üzerinde tek tek görüşmeler yapılmış ve çözüm önerilerimiz sunulmuştur.
Toplantıda görüşülen sorunların çözümüne yönelik yapılacak çalışmalar, sendikamız tarafından yakından takip edilecek olup, toplantı tutanağı imza altına alındıktan sonra duyurulacaktır.
Sorunların çözümüne yönelik yaklaşımından dolayı DHMİ Genel Müdürü Sayın Hüseyin KESKİN başta olmak üzere, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Sayın Fatih ÇAKMAK, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Sayın Çiğdem GÜVENÇ ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.
DHMİ 2023/2 SAYILI KİK GÜNDEMİ :
- Havacılık Tazminatı Grupları revize edilmeli ve gruplar kaldırılarak tüm personele birbirine en yakın olacak şekilde yeni oranlar üzerinden havacılık tazminatı ödenmesi. Maliyetlerde Havayolu Kullanıcıları ve Eurocontrol’e fatura edilerek gelirlerin artırılması,
- Bilindiği üzere, EUROCONTROL dokümanlarında Personel Maliyetleri, Brüt ücretleri, fazla mesai ücretleri, sosyal güvenlik maliyetleri, emeklilik katkı payları ve personelle ilgili diğer masrafları içermektedir. Buradan hareketle;
- Personelin Fazla mesai ücreti Havacılığa yapılan fazla mesai olarak değerlendirilmeli ve toplam maaşın saat başına düşen oranından daha düşük olmamak şartıyla fazla mesai ücreti ödenmesi,
- EUROCONTROL Pension Fund sistemine DHMİ personeli de dâhil edilerek harici bir emeklilik fonu sisteminin kazandırılması,
- Havacılık Sektörü gibi zorlu görev ve şartlar altında çalışan tüm DHMİ çalışanlarının tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alınması ve tüm maliyetlerin EUROCONTROL ve Havayolu Kullanıcılarına fatura edilmesi.
- Yürürlükte olan 3117 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında yer alan hüküm gereği Vekâlet edilen göreve karşılık gelen Havacılık Tazminatının fark olarak personele ödenmesi. Örneğin Arff Memuru Ekip Şefi görevini vekâleten yürütmekte lakin fark ücreti almamaktadır.
- Hiyerarşik kadrolarda düzenleme yapılarak, ARFF ve Apron Şeflerinin Parantez uygulaması kaldırılması ya da Havacılık Tazminatında düzenleme yapılarak ilgili şeflerin diğer şefler ile aynı statü ve haklardan faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması
- Koruyucu Giyim Yardımının ihale ve alım işlemlerinin Ocak ayında başlatılarak 2024 yılının ilk çeyreğinde verilmesinin sağlanması.
- Maaş Banka Promosyonun günümüz ekonomik şartlarına göre revize edilmesi.
- Tüm meydanlarda ve birimlerde Personel sayılarının yeniden değerlendirilmesi ve personel eksiği bulunan yerlere atama yolu ile personel alınması.
- Farklı havalimanlarında Personel yetersizliği, görev kaynak analizi vs. sebeplerle 24/48 çalışma sistemi uygulanmakta olup, bu sistemin sonlandırılarak, özellikle deprem bölgesinde bulunan havalimanlarında 24/72 nöbet sistemine geçilmesi,
- Şeflik, müdürlük, muhasebeci ve diğer görevde yükselme sınavlarının düzenli olarak açılarak bu kadrolara atama yapılması. Ayrıca, çalışanlarımızın birçoğu görev alanları dışında da eğitim almış olup bu eğitimlerine uygun birimlerde görev yapmak istemektedir. Bu nedenle, unvan değişikliği sınavlarının da düzenli olarak her yıl açılması.
- Tüm havalimanlarında personelin büyük bir kısmı vardiyalı olarak çalışmaktadır. Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde 3 öğüne kadar yemek verilebileceği hükmedilmiştir. Gece nöbetlerinde personel 13-14 saat yemek hizmetinden faydalanamamaktadır. Bu nedenle, havalimanlarında yemek hizmeti verilerek, ya da yiyecek kartı veya özel firmalardan yemek hizmeti alınarak bu sorunun çözüme kavuşturulması.
- Özel sektörde çalışanlara verilen indirimli uçak bileti hizmetinden, tüm bu firmalara ev sahipliği yapan DHMİ personelinin ve ailelerinin de senede 5 adet Yurtiçi 5 adet Yurtdışı ücretsiz uçuş hakkı ya da sadece vergilerini ödeyerek uçak bileti alabilme imkânından yararlandırılması.
- Havalimanlarında personelin görev yapmakta olduğu bina ve tesislerin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, tefrişat eksiklerinin giderilmesi,
- Havalimanlarında görev yapan personele görevi başında giyeceği iş kıyafetlerinin belirli periyotlar halinde verilmesi.
- Havalimanları içerisinde yer alan Lojmanların kapasitesi artırılarak Personele Lojman imkanı sağlanması için çalışma yapılması,
- Genel Müdürlük ve Havalimanları sınırları içerisine Kreş yapılarak personelin çocuklarının kullanımına sunulması.
- Geçmiş yıllarda açılan ve ücreti kurumunuz tarafından karşılanan Yabancı Dil Eğitimleri/Kurslarının yeniden açılması için çalışma yapılması.
- Kendisi ve 1.derece yakınları engelli ve bakıma muhtaç olan personele, vardiyalı ya da normal mesai olacak şekilde isteği doğrultusunda çalışma şekillerinde kolaylık sağlanması, izinlerini kullanmasında öncelik sağlanması.
- Nöbet usulü çalışan personelin çalışma günleri aylık olarak belirlenmekte olup, kullanmış oldukları izinlerden sonra gündüz mesaiye getirilmeden kendi nöbet günlerinde iş başı yapmalarının sağlanması için izin işlemleri talimatında revize çalışması yapılması.
- Danıştay nezdinde kazanılmış olan ve İDDK tarafından da onaylanan Elektrik/Makine Personeline 1. Gruptan Havacılık Tazminatı verilmesini hükmeden kararın 2023 yılı içerisinde uygulanmaya konması.
- Elektrik ve Makine Motor personelinin ATSEP Lisansı alabilmesi için ATSEP Lisans Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına yönelik SHGM’ye yazı yazılması.
- Gerek personel sayısı, gerek görev ve yetki sorumlulukları gerekse de çok çeşitli ihtisas alanları barındırması bakımından DHMİ Genel Müdürlüğü bünyesinde Makine Dairesi Başkanlığı kurulması, Havalimanı ve HTKM Birim Yönetmeliğinin güncellenerek, HTKM Bünyesinde Makine Müdürlüğü birimi kurulması.
- İlgili bölüm mezunlarına Unvan Değişikliği Sınavıyla Başmühendislik, Teknik Öğretmenlik ve Teknik Şef unvanlarının verilmesi,
- SHGM’nin yayınlamış olduğu Sivil Havacılık Güvenliği Eğitim ve Sertifikasyon Talimatında (SHT-17.2) tanımı yapıldığı gibi kurumumuz Koruma Güvenlik Memurlarına, Havacılık Güvenliği Personeli unvanı verilmesi,
- Seyrüsefer Yardımcı Radar İstasyonlarında görev esnasında oluşabilecek olumsuz durumlara karşı, eksik kadroların tamamlanarak tek kişi nöbet tutulmaması, yol ve yemek ücretlerinin ödenmesinde yeknesaklığın sağlanması,
- Havalimanı Başmüdürlüklerinde Güvenlik Müdürlüğü, Müdürlüklerde Şeflik kadrolarının tamamlanması için Görevde Yükselme Sınavı açılması, Koruma ve Güvenlik Görevlilerinden uygun şartları taşıyanların Güvenlik Uzmanı olabilmesi için Görevde Yükselme Sınavına dâhil edilmesi.
- Unvan Değişikliği ile Güvenlik Memurluğundan Memurluğa geçiş yapmak isteyeler için, kadro açılmayan havalimanları öncelikli olmak üzere önümüzdeki yıl yeni çalışma yapılması,
- DHMİ’de görev yapan idari çalışanların mevcut unvanları iptal edilerek “Havacılık Hizmetleri Uzmanı” unvanı verilmesi.
- İşletme Hizmetleri ve idari Çalışanlardan I sayılı ve II sayılı cetvellere tabii kadro ve pozisyonlarda görev yapan çalışanların hizmet sınıflarının Havacılık Hizmetleri Sınıfı olarak değiştirilmesi.
- İdari Çalışanların Sözleşmeli personel pozisyonlarına ait Temel ücretlerinde artırıma gidilerek skala ayarlaması yapılması,
- Memur/VHKİ/Bil.İşl./Muhasebeci’lerin idari nitelikteki Şube Müdürlüğü sınavlarına katılması.(Örnek: Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği)
- Çalışanların motivasyonu ve kurumsal aidiyeti artıracağı dikkate alındığında ödüllendirme sisteminin hayata geçirilerek, Ödül Yönetmeliğinin uygulamaya konulması.
- Çalışanların özlüğe ait tüm iş ve işlemleri yoğun olarak İnsan Kaynakları birimlerince yerine getirilmektedir. İnsan Kaynakları birimlerince yürütülen eğitim iş ve işlemleri için Eğitim Şeflikleri/Şube Müdürlükleri kurulması.
- Matematik/İstatistik mezunlarına Matematikçi/İstatikçi unvanının verilmesi
- Şoför unvanından İş Makineleri Sürücüsü unvanına geçmek isteyen G Sınıfı sürücü belgesine sahip personelin mezuniyetine bakılmadan unvan geçişlerinin tamamlanması,
- Hareket sahalarında çalışan Boya-Silme ekiplerinin yaşadıkları konaklama, beslenme ve ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulması,
- İş Güvenliği Uzmanlarının puantajlarının güncel verilerle doldurulması ve İş Güvenliği Uzmanlarının sorumlulukları kapsamındaki personel sayısının belli olması.
- ARFF Memurlarının, Bilirkişi Raporu ve Kamu Denetçiliği Kurumunun kararı dikkate alınarak, hiçbir sınava tabii tutulmadan sayı sınırı olmadan Teknikerlik unvanına geçirilmesi.
- ARFF Memurlarına daha kapsamlı bir eğitim gerektiren SAR Eğitimlerinin (Karada, Denizde, Yüksekte, Zorlu arazide arama kurtarma) verilmesi sağlanarak Ülkemizin Hava Aracı kazalarına müdahalede tüm alanlarda arama ve kurtarma çalışmalarına temel ekip olarak katılmasının sağlanması SAR Birimi olarak tanımlanmasının yapılması ve SAR Kapsamında tüm giderlerin Eurocontrol’e fatura edilmesi için çalışma yapılması.
- ARFF Birimlerinde çalışan personelin Kurtarma ve Yangınla Mücadele Tazeleme Eğitimlerinde format değişikliği yapılması ve süresinin üç yılda bir 30 saat teorik, 30 saat uygulama olacak şekilde değiştirilmesi,
- ARFF Eğitmenlerinin eğitmen olarak katılım sağladığı tüm eğitim, kurs ve seminerlerinde Eğitimci ücreti verilmesi,
- ARFF Birimlerinde çalışan personele Yurtdışı Eğitimlere gönderilmesi, 0
- Tayin yönetmeliğinde 4. Ve 5. Bölgede çalışan personellerin çalışma yıllarının revize edilerek kesin çalışma süresi verilmesi ve yılını dolduran personelin tayinin yapılması ve bu bölge görevde yapmanın cazip haline getirilmesi için görev tazminatı verilmesi.
- Apron Memuru olarak görev yapan personele Hava Tarafı Operasyon Uzmanı unvanı verilmesi.
- Havalimanları Başmüdürlüklerinde Hava Tarafı Operasyon Şube Müdürlüğü, Havalimanı Müdürlüklerinde ise Hava Tarafı Operasyon Şefliği kurulması.
- Pat sahalarında görev yapan Apron Memurlarının çok tehlikeli iş sınıfında yer alması ve uçak gürültüsü, uçak motor gazı ile egzoz gazına maruz kalması göz önünde bulundurularak Apron Memurlarına arazi tazminatı verilmesi,
- Apron Memurlarının aldığı 14 Eğitimin bir arada verilerek, kurum tarafından onaylandıktan sonra personelin çalıştırılması,
- AIM Hizmetlerinin özel sektör marifetiyle (Sabiha Gökçen, Gazipaşa ve Zonguldak-Çaycuma Havalimanlarında ve ek protokollerle Eskişehir Hasan Polatkan, Samsun Ondokuz Mayıs, İzmir Selçuk) yerine getirilmesi uygulamasına son verilmesi ve AIM Hizmetinin DHMİ bünyesi altında Havacılık Bilgi Yönetimi uzmanları tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, AIM hizmetinin DHMİ Genel Müdürlüğü Hava Seyrüsefer Dairesi Başkanlığı AIM Şube Müdürlüğü uhdesine alınarak sağlanması,
- ICAO Doc 8126 AIS El Kitabı dokümanı Madde 3.3.2 ve 3.3.3’te yerine getirdiği görev ve sorumluluklar dikkate alınarak teknik personel olarak nitelendirilen AIM Personelinin ülkemizde de Teknik Hizmetler Sınıfına alınması,
- Temel AIM Kurs süresinin uluslararası standartlarına uygun olarak 1 (bir) yıla çıkartılıp eğitim müfredatının ve eğitimci kadrosunun genişletilmesi,
- DHMİ bünyesinde Hemşire (Sağlık Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu mezunu) olarak görev yapan çalışanların, aynı işi yapan ve Sağlık Bakanlığının hiyerarşik sıralamasında Hemşire unvanının altında yer alan ATT personeli (Acil Tıp Teknisyeni/Teknikeri) ile aynı statüde değerlendirilmesi ve özlük haklarının düzenlenmesi.
- 40-45 yaşını doldurmuş Şoför Köprü Operatörlerinin mezun oldukları bölüme uygun unvanlara atanması.
- Gece görev yapan personele Gece Çalışma Tazminatı verilmesi.
- ATSEP lisanslı personele ATSEP kadrosu verilerek özlük haklarının buna göre uygulanması,
- Personelin görevlerde sorun yaşamaması adına günlük harcırah ve konaklama ücretlerinde ciddi bir iyileştirme yapılması,
- Genel Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapmakta olan kurum hekimleri için uçuş hekimliği eğitimi verilmesi,
- Cengiz Topel Havalimanında nöbetli çalışan personel için servis temin edilmesi.
- Dilek ve Temenniler.
- Uçuş Hekimliği Sertifikasına sahip olan hekimlerin, Uçuş Hekimliği kadrosuna geçirilmesi. ( 15 Uçuş Hekimi kadrosu bulunmaktadır. 13 Kişi atama beklemektedir)
- 659 Sayılı KHK’nın 14. Maddesinin 2. Fıkrasının(b) bendinde 20000 olarak gösterge rakamı olarak belirlenen Avukatlık Vekâlet Ücreti için gösterge rakamının 30000 olarak belirlenmesi,
- Tekniker unvanında görev yapan personelin, aynı bölümde Mühendislik Fakültesini bitirmesi halinde, Mühendislik özlük haklarının 3/2’sinden yararlandırılması,
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/b maddesi uyarınca anılan maddede sayılan şartları sağlayan personellerinin çalışma süreleri baz alınarak derece ve kademe ilerlemelerinin yapılması
- Personelin moral, motivasyon ve aidiyet duygusunu artırmak için dış mekan eğitimleri düzenlenmesi.